HULLÁMHEGYEK – HULLÁMVÖLGYEK
Gyerekkori veszteségek – felnőttkori erőforrások
VÁNDORKIÁLLÍTÁS – SZAKMAI PROGRAMOK – GYEREKFOGLALKOZÁSOK

Országos kulturális, közösségi és szakmai rendezvénysorozat a gyermekek gyászfeldolgozásáról. A programsorozat az ország öt nagyvárosában valósul meg:
Sopronban 2023. november 19. és november 3. között;
Debrecenben 2023. november 10. és november 24. között;
Pécsen 2024. január 11 – 27. között;
Miskolcon 2024. január 30 – február 14. között;
Szegeden 2024 február 29. – március 14 között.

Helyi események és programok megismeréséhez gördíts lejjebb!

A programsorozat célja, hogy tágítsuk azt a spektrumot, amelyen a gyermekek és felnőttek veszteségeiről gondolkodunk, megmutassuk a kreativitás és a közösségi támogatás felszabadító erejét, eszköztárát, bevonva a helyi szakembereket, szülőket és fiatalokat. A programsorozat eseményei egységesek, a programokat a helyi szakemberek és tudások sokszínűségének bevonásával valósítjuk meg: 

Vándorkiállítás:

Az országos Hullámhegyek – hullámvölgyek alkotói pályázat anyagából, amelyet a Napfogyatkozás Egyesület 2022-ben hirdetett meg 12-20 év közötti fiatalok számára a veszteség és gyászfeldolgozás témában. A felhívásra 140 pályázat érkezett (vizuális, írásmű, zene, és film kategóriákban). A nagyarányú érdeklődés mutatja, hogy a téma és egyes területei (válás, covid, gyász különböző formái) mennyire megszólították a fiatalokat. A kiállítás az egyes helyszíneken 2 hétig lesz megtekinthető.

Közösségi és szakmai kísérőprogramok:

A kísérőprogramok célja, hogy a gyermekek gyásza és veszteségei az érintett gyerekek – szülők – és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára is kezelhető, normalizált és egymás számára a hozzáférést segítőmódon legyen kezelve. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy az országos együttműködések mellett a helyi szakemberek és a Napfogyatkozás Egyesület országos hálózatának helyi gyászcsoportvezető és gyászkísérői bevonását, párbeszéd generálásátés az együttműködések kialakítását a támogató szemlélet beépítésével. Ennek érdekében változatos programokat szervezünk:

  • kiállításmegnyitó és tárlatvezetés közösségi eseménnyel összekötve;
  • szakmai nap a gyermekek gyászáról és támogatásuk kreatív eszközeiről gyermekekkel foglalkozó szakemberek, pedagógusok és érdeklődők részére;
  • kreatív alkotónap a fiatalok számára;
  • interaktív tárlatvezetés iskolai osztályok számára;
  • alkotást, önkifejezést segítő műhelyek megvalósítása;

HELYI PROGRAMOK:

Hullámhegyek-hullámvölgyek kiállítás és kísérőprogramok Miskolcon Tovább>>
Pécsre érkezik a vándorkiállítás változatos kísérőprogramokkal Tovább>>
Vándorkiállítás és kísérőprogramok Debrecenben. Tovább>>
Vándorkiállítás - kísérőprogramok és gyerekfoglalkozások Sopronban Tovább>>

Az eseménysorozat fő üzenetei:

A veszteségekben mindannyian érintettek vagyunk. Azért dolgozunk, hogy ezek a veszteségek valódi feldolgozásával a gyász ne egy csomóként maradjon meg az életvonalon. Ezért kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy a társadalomban felkészülten, eszköztárral rendelkezve tudjunk ezekről beszélni már gyerekkortól kezdve.

Gyerekekről gyerekekkel

A kiállítás- és programsorozat alapvető szemlélete a kölcsönös tanulás. Nagyon sokan, akik a gyerekek gyászát kísérik megfogalmazták, mennyit tanultak a gyerekektől. Meghatározónak tartjuk a felnőttek szerepének átkeretezését is, hiszen a gyerekek megélései és önkifejezési módjai változatosak, sokszor szimbolikusak és az élethez való kapcsolódás új dimenzióit is megnyitják a felnőttek számára. A gyerekek sokszor társadalom és az intézmények hierarchikus működéséből következően a felnőttektől függnek az önkifejezésük során. Annak érdekében, hogy ez ne korlát, hanem támogató lehetőség és tér legyen számukra szükséges a felnőttek számára saját szerepük, halálhoz és gyászhoz való viszonyuk rendezése, a gyerekekkel közös kollektív tapasztalat értékeinek felismerése. 

Helyi szakemberekkel szervezzük a helyi párbeszédért

Minden helyszínen helyi koordinátor szervezi az eseményt és a szakmai programot, aki szakemberként rendszeresen foglalkozik gyászoló gyermekekkel, intézményekkel és közösségekkel, ezért helyi szakmai beágyazottsága van. Célunk, hogy az egyes helyszíneken a szakmai és érintetti közeget a legszélesebb körben szólítsuk meg. 

Szervező szakemberek:

Sopron – (Email: napfogyatkozas.sopron@gmail.com)

Debrecen (E-mail: napfogyatkozas.debrecen@gmail.com)

Pécs: Mucsi Georgina (E-mail: napfogyatkozas.pecs@gmail.com)
Miskolc: Donkó Zsófia és Kalász Judit (E-mail: napfogyatkozas.miskolc@gmail.com)
Szeged: Czellár Mónika és Papp Melinda

Köszönetet mondunk támogatóinknak:

A SWIMATHON 2023 adománygyűjtő programot koordináló Pécsi Közösségi Alapítványnak. Köszönet a Swimathon 2023 adománygyűjtő csapatunk résztvevőinek:
Albert Éva, Békési Tímea, Glózer Rita, Harmatha Zita, Hosszú Dalma, Madarassy Luca, Sárközi Tünde, Szilvágyi Beatrix, Vaktor Éva és az őket támogató adományozóknak. 

A kiállítást támogató partnerek:
Barátok az ifjúságért Egyesület
Harmoney Consulting Kft.
Manz Hungary Gépgyártó Kft.

Köszönjük a támogató felajánlásokat a programhelyszínek biztosítására és a programsorozat eseményeinek megvalósítására.