A Napfogyatkozás Egyesületben  régóta szerettünk volna a  eljutni a fiatalabb korosztályhoz, hogy támogatást, információkat kaphassanak a veszteségeikben. A 2022 februárjában meghirdetett Hullámhegyek-hullámvölgyek című alkotói pályázatunk, amelyet 10-18 éves fiatalok számára hirdettünk meg minden várakozásunkat felülmúlta. Több,mint száz alkotás érkezett a meghirdetett kategóriákban: veszteségek utáni gyász, járványhelyzetben megélt veszteségek és válás során megélt veszteségek.

Alkosd ki magadból, ami összetört

A három meghirdetett kategóriában érkezett alkotások sokszínűsége és mélysége megmutatta, hogy a gyermekek ösztönösen, bátran és zsigerig hatóan megélik, hogy mennyi minden lehet veszteség. Érkeztek rajzok, festmények, fotók – kisfilm, zene – vers, novella – akár egy kiszakított füzetlapon pár perc alatt megalkotva, internetes képek közt válogatva vagy tanári segítséggel aprólékosan, eszközöket keresve, hosszan finomítgatva. Érkeztek alkotások minden korosztályból, családban és gyermekotthonban élő gyermektől, művészeti iskolában tanuló és sajátos nevelés igényű diákoktól.

Egy kutya, egy nyuszi, egy papagáj elvesztése. Nagyszülő, szülő, testvér, barát halála. A maszkok, a bezártság világa, kiszolgáltatottság vírusnak, klímaváltozásnak és háborúnak, a mentőautók szirénája, a kórházi szoba valósága. A válás összetettsége, megnyugvás és rettegés egy montázsban, magány és remény egy lélekben.  Pillanatképek vagy hosszabban megélt állapotok rajzai. Tudjuk, tapasztaljuk, segít, ha ki tudjuk fejezni azt, ami bennünk van. Onnantól valahogyan kicsit vagy jobban, de megváltozik, vagy legalább megfoghatóbbá válik.

Már az első pár alkotás során éreztük, kincseket kaptunk. Olyan kincset, ami nagyon értékes tapasztalatokat tükröz azok által akik beküldték. És kincs azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, és egy virtuális sorstársi közösséget kapnak az alkotások által, amiben megtalálják a hasonlóságokat, a közösségiséget és megélhetik azt, hogy veszteségükkel nincsenek egyedül a világban.

Fiataloknak, szülőknek, felnőtteknek ajánljuk az írásokat és képeket hogy részesévé váljanak és támogatást kapjanak ettől a virtuális sorstársi közösségtől.

Az alkotások a meghirdetett kategóriák szerint ITT megtekinthetők :

A verseken és rövidebb-hosszabb írásokon keresztül a gyerekek. kamaszok lelkük mélységeit tárják fel. Tovább>>
Az alkotások azt üzenik: merjünk beszélni, önmagunkat kifejezni, engedjük ezt meg a gyerekeknek. Tovább>>
A kiállítás egyik tematikus részét a covid járványra, krízisekre reagáló alkotásokból állítottuk össze. Tovább>>
Fiatalok alkotásai a válással kapcsolatos veszteségekről. Tovább>>

Hogyan tovább?

A Gyermekek gyásza a közösségekben konferencián 2022. május 9-én megtartott kiállításon sok alkotó gyermek személyesen tapasztalhatta meg, hogy nincs egyedül. Mások is, te is, ő is. Nem pont úgy, mint én, de érzik, és értik, mi nehéz most nekem. A sorstársi közösségekben az együttléten, a megosztásokon keresztül támogatást, megértést adunk és kapunk, ami a későbbi nehezebb pillanatokban, helyzeteken is át tud segíteni.

Ezt a sorstársi közösséget szeretnénk most virtuálisan megvalósítani. Ezzel megajándékozni azokat a gyermekeket, akik kialkották magukból azt, ami összetört, de azoknak is szeretettel adjuk, gyerekeknek és felnőtteknek, akik megélik vagy megélték ezeket a veszteségeket, a gyász kavalkádját, egy összetört pillanat vagy épp a mindennapok nehézségeit.

Amikor pedig nehéz, alkossatok ti is. Írjatok pár, akár összefüggéstelen mondatot, rajzoljatok néhány, akár ügyetlen alakot, énekeljetek egy segítő dallamot.

Végezetül köszönjük a támogatást azoknak a felnőtteknek, családtagoknak, tanároknak, nevelőknek, akik támogatták a gyerekeket és a mi munkánkat is azzal, hogy megmutatták nekik a pályázati kiírást, postázták az alkotásokat, elkísérték őket a díjátadóra.

Köszönjük továbbá a támogatónknak, akik segítették a kiállítás megvalósítását és a díjcsomagok összeállítását.