Szupervízió gyászcsoportvezetőknek és gyásztanácsadóknak

A Napfogyatkozás Egyesület 2018 januártól havonta egy alkalom csoportos szupervíziót biztosít a képzésein részt vett gyászcsoport vezetőknek és gyász tanácsadóknak. A szupervízió keretében lehetőség nyílik a csoportokkal és az egyéni ügyfelekkel folytatott segítő és gyászkísérő munka tapasztalatainak feldolgozására, esetek megbeszélésre és közös tapasztalatcserére. A szupervíziót elengedhetetlennek tartjuk a szakmai munka minőségének és a segítő szakemberek jóllétének érdekében.

A havi rendszerességgel megtartott kiscsoportos szupervíziókon eseteket és témákat dolgozunk fel strukturált módszertannal. A csoportos tanulás hatékony módja a kérdések, dilemmák, érintettségek, elakadások, sikerek közös feldolgozásának a csoporttagok szempontjainak beépítésével. Itt bátran, támogató légkörben fogalmazhatod meg kérdéseidet, a téged foglalkoztató témákat, amelyekkel a gyászolókat segítő munkádban találkozol, megkeresve ezekre az egyéni válaszaidat. A szupervízió segít abban, hogy tudatosabbá válj és reflektálj magadra, munkádra és céljaidra, mint gyászolókat segítő szakember.

A megosztás, közös gondolkodás segítség minden résztvevőnek, és egy közös erőforrás.

Ezért javasoljuk, hogy hozd el  az elakadásaidat, a számodra nehezen kezelhető csoport helyzetekkel és csoporttagokkal való munka során fellépő kérdéseidet és dilemmáidat, a csoportindítás, egyéni tanácsadás benned megfogalmazódó tapasztalatait és nehézséget, és  mindenképpen hozd el a jól kezelt helyzeteket, sikereket is, mert ezek szintén tanulási, reflektálási lehetőségek és erőforrások. Kérjük, hogy a csoportok, egyéni folyamatok lezárása után mindenképp gyere el egy szupervízióra, vagy egyéni konzultációra.

A szupervízió témái:

Tanácsadás, csoportvezetés elkezdése, gyakorlata – mint folyamat: tanácsadói, csoportvezetői tevékenység és a szakmai munka összekapcsolása és a tanácsadás elindítása, esetfeldolgozás,  tapasztalatok megosztása.

Segítő szerep kihívásai, segítés és más szerepek összehangolása, határok kezelése, a gyászolóval közös munka folyamata, és a folyamat során megélt helyzetek.

Gyászmunka és érzelmek kezelése, komplikált gyász felismerése, szakértőkkel együttműködés, gyásztanácsadói és csoportvezetői kompetenciák használata.

A tanácsadás során felmerülő helyzetek szakmai és módszertani kezelése: esetfeldolgozás,  tapasztalatok megosztása, nehéz helyzetek kezelése, érzelmi bevonódás kezelése, saját és az ügyfél helyzetének elkülönítése, a bevonódás tudatosítása és kezelése

Miért hasznos? Néhány résztvevő visszajelzése:

“A képzés keretein belül a szupervízión éreztem először úgy, hogy nem csupán inspiráló kérdésekkel, hanem azonnal hasznosítható válaszokkal megyek haza. Annak a lehetősége, hogy elmondhassuk, milyen aktuális témákban érzünk elakadást, milyen problémás esettel vagy körülménnyel van éppen dolgunk, önmagában is fontos volt számomra. Jó volt hallani azt, hogy másnak milyen témái vannak, hiszen ezek nálam is voltak-vannak lesznek témák. A gyásztanácsadásban dolgozó kollégák által érkező tisztázó kérdések, majd a szupervízorok konkrét ötletei mind-mind segítettek abban, hogy olyan megoldásokat találjak, amelyeket valóban közel érzek magamhoz, és már a megvalósításukon dolgozom. A kollégákkal való “szakmázás”,  a találkozó elfogadó és optimista légköre, valamint a megoldásorientált együttgondolkodás a szupervízió további erősségeit adták. ”
Szilvágyi Beatrix, gyásztanácsadó képzés résztvevő

A csoportok maximális létszáma 8 fő, a jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el.

A szupervíziót vezetik:

Kánya Kinga: gyásztanácsadó, tréner, tanácsadó, szervezetfejlesztő, a NE vezetőségi tagja
Szabó Márta: coach, pedagógus, gyásztanácsadó, a NE vezetőségi tagja

2020-as második félévi  időpontok:
szeptember 24. 18.00-21.00
október 22. 18.00-21.00
november 19. 18.00-21.00
december 17. 18.00-21.00

A szupervízió részvételi díja 5000 Ft / fő / alkalom. Lehetőség van egy alkalomra, vagy több alkalomra is jelentkezni, a csoportok nem folytatólagosak.

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefph3hLtWAdL4wsdJhEm9nT1Zf-P56SPhew2sTAdZE72-JOw/viewform

A részvételi díj befizetésének módja: átutalás a Napfogyatkozás Egyesület számlaszámára: 11705008-20475424-00000000 (Napfogyatkozás Egyesület) vagy személyesen a szupervízión.

Lemondás: a csoport kezdete előtt 72 órával történő lemondás esetén tudjuk a részvételi díjat visszatéríteni