A mesés öröknaptár 2021-ben készült. Minden hónapra egy olyan mesét tartalmaz, amely a gyászolók számára a gyász egy részét hangosítja ki. Öröknaptár, mert minden évben végigéljük a természet változásainak ciklusait, és ezekkel a gyász is folyamatosan változik, alakul, majd halványodik. Bízunk abban, hogy mindenki megtalálja a számára  segítő mesét, vagy a változás dinamikájában, hónapról hónapra tudja a gyász különbözőségét megélni.

Bevezető gondolatok

minden hónapban készülök egy mesével Egyesületünk honlapján. Ha már mi, felnőttek, újra visszakaptuk a meséket, talán újra is kell tanulnunk, mit kezdjünk velük, hogy legyünk velük kapcsolatban. Mindenkit megnyugtatok, nem kell varázslat, hisz már azzal jól járunk, ha rendszeresen olvasunk meséket, amelyek ne feledjük, valaha felnőtt műfaj voltak. Hisszük, hogy minden élethelyzetnek megvan a maga meséje, hisz az élet lényeges dolgai nem változnak, s ami ma velünk történik, az már korábban valahol, valakivel megtörtént, s a történetek az évszázadok, évezredek alatt kristályosodtak ki az emberi tapasztalatokból. Így aztán megjelenik a mesékben a veszteségekkel való megbirkózás is, a halálhoz fűződő viszonyunk, erőforrásaink felfedezése és még a jó segítői magatartás is. Végtelen kincsestárból válogathatok tehát, és hívlak titeket, gyertek velem ezen a felfedező úton a 2021es évben!

Békési Tímea (addiktológiai konzultáns, gyászkísérő, metamorphoses meseterapeuta)

Mély gyászban lévő embereknél nagy kérdés, hogy tudnak-e újra az élethez kapcsolódni? Tovább>>
Segíteni a mérhetetlen fájdalomban hogy lehet? Lássuk, miként mutatja be ezt az alábbi gyönyörű mese. Tovább>>
Ha valakit nagy veszteség ér, óhatatlanul foglalkoztatni fogja az élet értelme.  Tovább>>
Mi lehet segítségünkre fájdalmunkban? Azt mondják, az idő nem segít, és valóban, önmagában nem segít. Tovább>>
Békési Tímea gyűjtése ebben a hónapban a gyászfeldolgozó csoportok fontosságára világít rá. Tovább>>
Ebben a mesében a főhős egy ponton nagyon magára marad, s végül ebben az állapotban tudja mozgósítani belső erőforrásait. Tovább>>
A júliusi mese arról szól, hogy bár a gyász nem tart nyári szünetet a reményvesztettség nem tart örökké. Tovább>>
A mese üzente: nincs totális veszteség, valami mindig megmarad. Tovább>>
A gyásszal gyakran együtt jár az önbizalom megrendülése - erről szól a szeptemberi mese. Tovább>>
Esté Macleod
Az ősz nem csak a termés begyűjtésének ideje lehet, hanem a számvetésé is: mivel gazdagodtunk az idén? Tovább>>

Záró gondolatok

Ahogy a Tizenkét hónap című mese főszereplője, mi is elindultunk egy felfedező útra a reménytelenségből a derengő fény irányába. Minden hónapban a gyászfolyamat egy-egy mozzanatával, jellegzetességével, megoldási módokkal – és ahogy a gyászolók is gyakran -, az élet nagy, igazán fontos kérdéseivel foglalkoztunk.

Utunk most véget ért, de a mesék gazdag birodalma bármikor és bárki előtt nyitva áll, akit éppen letaglóz a veszteség fájdalma annyira, hogy azt sem tudja, hova legyen, mit tegyen, mire volna szüksége, hogy élje át, hogy birkózzon meg a nehézségekkel vagy merre induljon el segítséget kérni.

A mesék mindig velünk voltak, velünk vannak és velünk is lesznek. Éljünk velük!