A Kreatív Európa Program – Bird Experience című projektje öt európai ország alkotóművészeit kérte fel arra, hogy közösen gondolkodva, ám különböző utakat bejárva dolgozzák fel a veszteség témakörét, különféle civil csoportok bevonásával és egy hatalmas, fekete madár segítségével. Magyarországon a Szünet Együttes – Szabó Réka vezetésével, a témában érintett felnőttek bevonásával a hivatás elvesztésével kapcsolatos veszteségeket járja körül. A Napfogyatkozás Egyesület a program együttműködő partnereként a magyarországi program fókusztémájának, a hivatás elvesztésének szakmai feldolgozásában vesz részt.

A program keretében megvalósuló tevékenységek:

Felengedés drámacsoport és színházi előadás

Novemberben létrejött egy 12 fős civil csoport, akik hétről hétre dolgoznak együtt Szabó Rékával (rendező), Simányi Zsuzsával (dramaturg) és Kánya Kingával (szociológus, gyászkísérő), hogy márciusban bemutassák a közös alkotásukat, egy színházi előadást.

Szabó Réka – Szünet Együttes:
Kár -közösségi színházi előadástizenkét hivatását-vesztő emberrel és a Madárral

Premier: 2024. március 8. -án.
További előadások: 2024. március 9, és 10.

„Kár, hogy nem tudtam azt mondani, amit szerettem volna. Amit kellett volna. Annak, akit illet.
Kár, hogy olyan sokáig hagytam. Hogy mindig azt hittem, ezt már nem lehet.
Kár, hogy a dühöm befelé méreg. Hogy rámentem. Ha most rám nézel, talán el sem hiszed, mire voltam képes. Talán már nem is látszik, miért kellett volna kiállni mellettem?
Kár, hogy elhittem, minden megkérdőjelezhető. Hogy nincs választásom.
Kár, hogy nem voltam többen. Hogy mindig olyan rohadtul egyedül.
Kár, hogy én is elárultam magunkat. Ne nézz így rám, nincs jó döntés.
De bánkódni is kár.
Kár! Kár! Kár! – mondja a Nagy Fekete Madár a kis kopasz magyar fán.
Mégis kár volna most hagyni ezt. Nem kapaszkodni össze, nem énekelni, sikítani és táncolni,
vállalni ami történt, aki vagyok, aki lettem.
Mert ki vagyok, ha nem csinálhatom azt, ami éltet? Egész népemet már nem fogom,
legalábbis középiskolás fokon…
És ez a KÁR mérhetetlen.”

A Kreatív Európa Program támogatásával megvalósuló The Bird Experience című projektben öt európai ország egy-egy kortárs tánc társulata közösen gondolkodva, ám különböző utakat bejárva dolgozza fel a veszteség témakörét, különféle civil csoportok bevonásával és egy nagy fekete madár segítségével.

Fotó: Dányi Viktória

Magyarországon Szabó Réka és alkotótársai egy zárt drámacsoport keretén belül tizenkét elszánt, különböző területről érkező civil felnőttel dolgoztak. Olyanokkal, akik elvesztették, vagy épp most veszíthetik el a hivatásukat, ami identitásuk része, addigi életük elsődleges mozgatórugója volt.
A közösségi előadásban velük és a Nagy Fekete Madárral arra teszünk kísérletet, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a veszteség megfogalmazásáról, fájdalmaink tudatosításáról, az érzéseink megéléséről és kifejezéséről. Vallomások erőről, fájdalomról, bátorságról, magányról, harcról, szégyenről és árulásról. Szövegben, hangban és mozgásban.
ELŐADÁSOK ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ITT>>>
JURÁNYI HÁZ JEGYVÁSÁRLÁS JEGYEK

Elvesztettem a hivatásom – zárt facebook csoport érintetteknek

A csoport azok számára jött létre, akik hivatásuk elhagyásával kapcsolatban veszteséget éltek meg, vagy olyan élethelyzetben vannak, melyben az erről való döntés fontolgatása mindennapjaik része. A hivatás egy belső hajtóerő, amiben hiszünk, ami értelmet ad annak, amit teszünk. Lehet ez alkotás, segítés, gyógyítás, tanítás, a következő generációért érzett felelősség, de akár egy szemléletmód, egy módszer is. Elveszthető egy külső körülmények, egy élethelyzet, egy döntés, vagy egy kényszer hatására… és sok további fájdalmas veszteséget von maga után…. A csoport egy online közösség, nagyon különböző területen hasonló tapasztalatot megélt emberek között.
Csatlakozás és további információ: ITT

BLOG szakmai írásokkal, programinformációkkal és személyes történetekkel

A Szünet Együttes által indított blogon személyes érintetti és alkotói szemszőgű írásokat találsz, Szabó Réka rendező sorozatát olvashatod csoport- és alkotói folyamatról.
A veszteség sajátosságaival kapcsolatos írások ITT találhatók.

Fotó: Dányi Viktória

Mi a te történeted? – Veszteségtörténetek a hivatás elvesztéséről

Társadalmunk egyik kibeszéletlen, tabusított témája a veszteségeink megélése, fájdalmunk megosztása másokkal. Különösen azzal kapcsolatban, ha valaki a hivatását gyászolja. A külvilág számára sokszor értelmezhetetlen vagy akár megkérdőjelezhető az a gyász, amit a hivatás feladása, elvesztése okoz.

💭 Kénytelen vagy lemondani a hivatásodról?
💭 Elhagytad a pályát vagy épp most készülsz meghozni ezt a döntést?
💭 Ellehetetlenült a tevékenység, amiben jó voltál, ahol valódi értéket teremtettél, amiben hittél?
💭 Olyan, mintha az identitásod egy részét veszítenéd el?

És ez fáj.

Ha érintett vagy/voltál abban, hogy
– hivatásodat abbahagyni, feladni kényszerültél;
– elvesztetted a hajtóerőd, a hivatástudatod;
– belső önmeghasonlásba kerültél a hivatásod abbahagyásával kapcsolatban;
– nem találod a helyed, a munkád, a cselekvés értelmét és értékét a hivatásod elvesztése után írd meg nekünk a történetedet!
A felhívás a Tünet Együttes honlapján olvasható: https://tunetegyuttes.hu/blog/480

Kerekasztal beszélgetések

A Jurányi Házban szervezett alkalmak során a hivatás elvesztésének különböző aspektuait tárjuk fel beszélgető partnereinkkel és a názőkkel interaktív formában.


Eseményeink:
2024. január 25. 17.00: Döntés vagy kényszer? – elvesztettem a hivatásom
Meghívott vendégeink különböző szakterületekről érkeznek és mindannyian megélték, hogy fel kellett adniuk hivatásukat. Arról beszélgetünk velük milyen külső körülmények határozták meg döntésüket, és milyen belső folyamaton mentek keresztül ennek során? Önvédelem, önfeladás, önmeghasonlás – hogyan élték meg ezt a folyamatot, vagy pillanatot? Mit éltek meg veszteségnek és hogyan alakult a feldolgozás a történtek után?
Részletek és regisztráció: https://www.facebook.com/events/1650955122104467

2024. február 15. 17.00: A veszteség felvállalása a férfiak szemszögéből – elvesztettem a hivatásom
A kerekasztal beszélgetést ihlető tapasztalatunk a drámacsoportba ékező jelentkezések kapcsán fogalmazódott meg. Miért nehéz a férfiaknak a hivatás elvesztésével kapcsolatos veszteségeiket felvállalni, és ebben segítséget kérni? Milyen társadalmi és szocializációs folyamatok határozzák meg a mozgásteret számukra, milyen veszteségeket élnek meg a hivatás elvesztésének során?
Esemény és regisztráció: https://www.facebook.com/events/1531717080984537