LEGYEN AZ EGÉSZSÉG ÜGY!
Támogató: DM Együtt egymásért program
Megvalósult: 2016. szeptember- 2017. szeptember

Letölthető háttéranyag:

A gyász és veszteségfeldolgozás lehetőségei egészségügyben dolgozók számára.  Mintaprogram a Szt László Kórház Gyermektraumatológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán dolgozók és az egyesületünk együttműködésében.

A Szt. László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán  dolgozók és az Egyesület együttműködése 2016 tavaszán  kezdődött. Az osztályon a gyerekek 80%-a gyógyultan távozik, de ezeknek a gyerekeknek az állapotában a kezelés során mindig vannak kritikus időszakok, amelyeknek feldolgozására nincsen formális lehetőség. Az egészségügyi dolgozók nap mint nap szembekerülnek a páciensek állapotából adódó krízisekkel és előfordul, hogy halálukkal.

Az osztály dolgozói többirányú helytállással végzik munkájukat: szakmai maximum teljesítése a gyermekek gyógyulása érdekében, a szülőkkel való intenzív együttműködés és a szülők lelki támogatása.

Emellett a dolgozóknak sokszor nem marad erőforrásuk és kapacitásuk arra, hogy a  gyermekek állapotát, halálát szakmailag és lelkileg feldolgozzák.

A közel egy éve folyó közös munka igazolta, hogy a havonta megrendezésre kerülő erőforrás csoportok jelentős segítséget tudnak nyújtani. A csoportban érintett témák iránti nyitottság nő, és a dolgozók is intenzíven részt vesznek csoportokon.

2016 szeptemberétől a DM Magyarország Kft “Együtt egymásért – Jó tettekkel egy jobb világért” pályázati program támogatásának köszönhetően havonta tartunk önismereti és erőforrás feltáró csoportokat az osztály dolgozóinak a gyermekek állapotából következő krízisek és halálesetek feldolgozásának segítésére.

“Az a tény, hogy rendszeresen foglalkozunk a minket is traumatizáló helyzetekkel, megosztjuk a veszteségekkel és gyásszal kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket,  felszabadító hatású, amitől újra és újra lendületet tudunk kapni a hétköznapok kihívásaihoz” nyilatkozta a csoport szervezője.

Az erőforrás csoportban teret nyitunk az egészségügyben dolgozók által megélt veszteségélmények feldolgozására, megosztására, összegyűjtjük azokat az erőforrásokat amelyeket egyéni, munkaközösségi szinten be tudnak építeni a napi működésbe,  ismereteket adunk át a gyászról, a halállal kapcsolatos kommunikációról, a veszteségek feldolgozásához nyújtott segítség módszereiről.

”  Nekem nagyon sokat segít ez a csoport abban, hogy más szemszögből is át tudjuk beszélni az egyes eseteket, és közvetlen, őszinte körülmények között elmondhatom, én hogy élem meg”

Az elmúlással kapcsolatban a szülőknek, gyerekeknek is rengeteg kérdésük lehet. A program keretében ezekre a beszélgetésekre is segítünk felkészülni.

Könyvsarok

A halál, a gyász és a támasznyújtás témakörében egy könyvcsomagot kapott az osztály, amelyet a dolgozók a munkájuk során segítségül hívhatnak a szülőkkel, gyerekekkel, illetve egymással folytatott beszélgetések, kommunikációs helyzetek során. A könyvállomány további adományokból fokozatosan bővül.

A program – a rendszeres erőforrás csoport – eredményeként az osztály működésébe beépült és rendszeressé vált a veszteségek és gyászfolyamatok feldolgozása, felszabadítva a dolgozókat az indokolatlan és feldolgozatlan bűntudat és érzelmi hárítás terhe alól.

” A szülők tőlünk várják a bíztatást, ehhez mindig újabb és újabb erőforrásokat kell keresnünk magunkban. A csoportban ezekről is tudunk beszélni, egymásnak ötleteket adni”