KÍSÉRÉS A GYÁSZ ÚTJÁN – MÉRFÖLDKÖVEK A GYÁSZOLÓK SEGÍTÉSÉBEN

A Napfogyatkozás Egyesület konferenciája Polcz Alaine halálának 10. évfordulója alkalmából.

Polcz Alaine neve elsősorban a hazai hospice mozgalom elindításával kapcsolatban ismert, kevesebben tudják róla, hogy a gyászolók segítéséért is nagyon sokat tett. 1996-ban hozta létre a Napfogyatkozás Munkacsoportot, majd 2001-től Napfogyatkozás Egyesületet, amely a gyászolókat segítő szakembereknek nyújt immár 21. éve szakmai és képzési lehetőségeket, a gyászolóknak mára az ország sok pontján elérhető gyászfeldolgozó csoportokat és egyéni gyásztanácsadást működtet.
Az egyesület létrehozását az indokolta, hogy Magyarországon a gyászolók egyéni és csoportos (önsegítő és professzionális) támogatásának szervezeti keretei nem alakultak ki, a társadalom tagjai a gyásszal kapcsolatban csekély, helyenként téves ismeretekkel rendelkeznek. A gyászkultúra elhalványult, a gyászolás hiánya vált értékké, a segítő foglalkozásúak képzésének ez a témakör általában nem része.
Polcz Alaine örökségét az egyesület most megújult formában viszi tovább, ahogy a 2016-ban újrafogalmazott missziónkban is összefoglaltuk:
A Napfogyatkozás Egyesület egy olyan szakmai közösség, amely azért dolgozik, hogy a halál és más veszteségek okozta gyász feldolgozásához mindenki segítséget kapjon. Ezért a gyászolóknak segítséget nyújt, szakembereket képez, a széles társadalom számára ismereteket terjeszt és szemléletet formál. Az egyesület együttműködési alapon és a valós igényekre reflektálva végzi tevékenységét.
A konferencia célja a szakmai párbeszéd elindítása a szakemberek között, a munkájuk során gyászolókkal találkozó segítők számára ismeretek átadása és az egyesület szakmai programjainak bemutatása – a bekapcsolódás lehetőségének felkínálásával.
Teret és fórumot kívánunk teremteni a gyászról folyó diskurzusnak annak érdekében, hogy a szakmai hozzáértés és a felelős szakmai munka feltételeihez hozzájárulhassunk.
A konferencián a szakembereket és az egyéni érintettség miatt érdeklődőket, a munkájuk során gyászolókkal találkozókat (pedagógusok, egészségügyi dolgozók) és a komplex veszteségeket megélő érintettekkel dolgozókat (sérült gyermeket nevelő szülők) is sokoldalú program várja.

PROGRAM:

10.00 – Megnyitó

10.15 – 10.40: Gyász-jelentés a mai magyar valóságról
Előadó: Singer Magdolna, író, gyásztanácsadó, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke
10.40 – 11.25: A gyászolók segítésének más dimenziói: transzperszonális szemlélet a gyászban
Előadó: Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta
11.30 – 12.30: Kísérés a gyász útján – kerekasztal beszélgetés tapasztalt gyászcsoport vezetőkkel
Résztvevők:
Békési Tímea (etnográfus, addiktológiai- és családkonzultáns, gyászcsoport vezető)
Albert Éva (pedagógus, mentálhigiénés segítő szakember, gyermek gyászcsoport vezető)
Pintér Ilona (dúla, Vendégbabák gyászcsoport vezető),
Rácz Katinka (szociális munkás, gyászcsoport vezető),
Szabó Márta (pedagógus, gyászcsoport vezető)
Moderátor: Kánya Kinga (szociológus, gyászcsoport vezető)

12.30-13.00: Ebédszünet

13.00-14.30: Műhelybeszélgetések
A műhelyeket tapasztalt gyászcsoport vezetők és szakemberek tartják a résztvevők bevonásával.
Várva várt, de soha meg nem érkező babák – pre-és perinatális veszteségek
Workshop vezetők:
Geiszbühl-Szimon Petra (mentálhigiénés segítő szakember, gyászcsoport vezető),
Pintér Ilona (dúla, Vendégbabák gyászcsoport vezető),
Singer Magdolna (író, gyásztanácsadó)
Meghívott vendég: Fazakas Pálma (EMMA Egyesület)

A workshopon a következő kérdésekről esik szó: Mi segít a vetélés, szülés körüli veszteségek feldolgozásában, és mi hátráltatja a folyamatot? Normális-e, ha a babájukat elveszített édesanyák utálatot éreznek más kismamák iránt – egyáltalán, mi tekinthető „normálisnak”, és mi nem a veszteséget követő érzelmi hullámzásban? Mit mondjunk a nagyobb testvérnek, miért nem érkezett meg az ígért kistesó? Az apa és az anya eltérő gyászából fakadó nehézségek. Mikor jöjjön a következő baba? A “Vendégbabák” ajándékai, személyiségfejlődés.

Gyász az iskolában – Hogyan csináljam? A pedagógus találkozásai a veszteségekkel, halállal
Workshop vezető: Szabó Márta (pedagógus, gyászcsoport vezető)

Az iskolában időről időre megjelenik a gyermeki gyász, ami nehéz feladat elé állítja a pedagógusokat. Emelkedik a válások száma, és sajnos egyre gyakoribb az is, hogy egy-egy tanuló elveszíti egyik szülőjét. Míg korábban az egész iskolában csupán egy-két félárva, vagy testvérét elveszített tanuló volt, mostanra szinte minden osztályban található olyan gyerek, aki valamilyen tragikus veszteséget szenvedett el. A pedagógusok szeretnének segíteni, de tanácstalanok, mi módon tehetik azt? A műhelymunka során ezt a tanácstalanságot próbáljuk oldani. Mit tehetünk azért, hogy a tanulók szomorúságukban is bizalommal forduljanak hozzánk? Hogyan figyeljünk fel az intő jelekre, ha a gyerek magába fojtja az érzéseit? Hogyan reagáljunk, mit mondhatunk, hogyan nyújthatunk támaszt ezekben a helyzetekben? Mikor kell szakemberhez irányítani a gyászoló gyereket?

14.30-14.45: Szünet

14.45 – 16.15 – Műhelybeszélgetések
A műhelyeket tapasztalt gyászcsoport vezetők és szakemberek tartják a résztvevők bevonásával.
Sérült gyermeket nevelő szülők veszteség feldolgozása – miért olyan fontos?
Workshop vezető: Kánya Kinga (szociológus, gyászcsoport vezető)
Meghívott vendég: Csiznier – Kovács Andrea (tapasztalati szakértő)

A sérült gyermeket nevelő szülők ambivalens helyzetben vannak. Gyermekük diagnózisának megállapításának pillanatától belekerülnek a fejlesztés, a remények, az értékek és a szeretet számukra korábban ismeretlen és új légkörébe. Ugyanakkor rátérnek egy nagyon nehéz, a társadalom részéről semmilyen formában nem elismert és kihívásokkal teli útra. Arra azonban sem idő, sem lehetőség, sem támogatórendszer nincsen, hogy a hirtelen, sokszor váratlan változással járó veszteségeiket feldolgozzák – a párok akár közösen is. Melyek ezek? A családi élet tervezhetősége, a párkapcsolati tervek, a nők esetén a munkavégzés, egyéni kiteljesedés, a gyerekekkel kialakítható kapcsolat kölcsönössége, az önállóság és az anyagi biztonság. Az élet minden területén fel kellett számolni a korábbi elképzeléseket – a gyászfeldolgozás ebben az esetben arról szól, hogy bűntudat nélkül tudjunk beszélni arról, hogy mi veszett el annak ellenére, hogy egy teljesen új minőség jött létre a sérült gyermek érkezésével. Felszabadító, ha ki lehet mondani azt, ami kimondatlanul minden napban, minden nehéz pillanatban benne van.

Gyermekek gyásza – mit tehetünk?
Workshop vezetők:
Albert Éva (pedagógus, mentálhigiénés segítő szakember, gyermek gyászcsoport vezető)
Békési Tímea (etnográfus, addiktológiai- és családkonzultáns, gyászcsoportvezető)
Hosszú Dalma (gyermek gyászcsoport vezető)
Hogyan gyászolnak a gyerekek? Hogyan gyászolnának, ha lenne lehetőségük? Hogyan tudnak ehhez viszonyulni a felnőttek a környezetükben? A családtagok gyászélményei hogyan szelidíthetőek egy közös mederbe, hogy az izoláción túl az összekapcsolódást tegye ez lehetővé? Hogyan tudunk szakemberként segítségére lenni a gyermeknek és a róla gondolkodó felnőttnek egyaránt?
A workshopon a gyermekgyász jellegzetességeiről hallhatnak majd a család és a felnőttek gyászának kontextusában is, továbbá beszámolókat hallgathatnak meg a csoportvezetők tapasztalataiból. A workshop szerkezeti felépítése és tartalma bepillantást enged az előkészítés alatt álló gyermek gyászcsoportvezetői képzésbe is, mely ősztől lesz elérhető a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében.

16.15 – 17.00 Plenáris összegzés és zárás

Részvételi díj: 13 000 Ft / fő
Szeptember 5-ig jelentkezőknek: 10 000 Ft / fő
Napfogyatkozás Egyesület tagoknak: 10 000 Ft / fő