Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 01/11/2022
6:00 du. - 8:00 du.

Kategóriák


Sorstársi közösségen alapuló online térítésmentes gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Egy számodra fontos személy elvesztése az egyik legnehezebb dolog az életben. 

Ez a veszteség nagyon fájdalmas, ilyenkor a gyász érzését éled át. Úgy érezheted, hogy a világ összeomlott körülötted. Sokféle érzés kavaroghat benned, melyek időnként ijesztően erősek lehetnek: szomorúság, sajnálat, bűntudat, harag, kétségbeesés. 

Ezek a szokatlan érzések természetesek, amikor elveszítünk valakit. Nagyon egyedül érezheted magad, hiszen lehet, hogy a kortársaid nem éltek át hasonlót és nem értenek meg téged vagy nem tudják, mit mondjanak neked. 

A 8 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályodban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatsz segítséget veszteségedben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélhettek a benned lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségedből, az életed mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerheted, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatod, hogy nem vagy egyedül, eszközöket, segítséget kaphatsz, hogyan birkózhatsz meg mindezzel.

Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz, annyit kell tennetek, hogy anya vagy apa kitölti a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük veletek a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol zavartalanul, egyedül tudsz csatlakozni a csoporthoz.

A csoport lezárását követően egy alkalmas szülőcsoport kerül kialakításra, melyre a csoportban résztvevő fiatalok hozzátartozóit várjuk.

Jelentkezési határidő: október 24.

Első interjú időpontja online: 2022. október 25. kedd 18-20 óra között előre megbeszélt 15 perces időtartamban.

 

A csoportok időpontjai:

Keddenként 18.00-20:00 között az alábbi napokon:

Első alkalom: 2022. november 1.

További:  2022. november 15, 29,  december 13, 20,  2023. január 3, 17, 31 

Szülőcsoport: 2023. február 7. 18:00-20:00 

Létszám: minimum 5 fő maximum 7 fő

A csoport az első két alkalommal nyitott. A második alkalom után válik zárttá, ezután már nem tudunk új jelentkezőket fogadni, de a második alkalomra még lehet újként csatlakozni.

Fizetési feltételek: a csoport térítésmentes

Csoportvezetők:

Ács Adrienn Réka pszichológus, gyászcsoportvezető

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

 

JELENTKEZÉS:

https://docs.google.com/forms/d/15PI3hN9Uv8vxWq397L43UOu1VhGPBhmZ8udbLce1hwA/viewform

 

A jelentkezés után a csoportvezetők fogják felvenni a jelentkező családokkal a kapcsolatot.

 

Csoportvezetők bemutatkozásai:

 

Ács Adrienn Réka pszichológus, gyászcsoportvezető

Korábban a Vadaskert Alapítvány, jelenleg a Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás Gyermekközpontjában dolgozom pszichológusként gyermekekkel és szüleikkel. Munkám során a gyászukban gyakran érzelmileg egyedül maradt gyermekek kísérése  számomra kiemelten fontos területté vált, kitágítva ezzel szemléleti horizontomat is.

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

Szociális munkásként egy kamaszoknak szóló, közösségi alapú, alternatív elfoglaltságokat kínáló lakótelepi klubban szabadidős, kreatív és készségfejlesztő programokat vezettem. Jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagja vagyok és  gyászfeldolgozó csoportokat vezetek kisebb és nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek.

 

 

 SZÜLŐKNEK:

Sorstársi közösségen alapuló online gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Ha meghalt valaki, aki a családunk része volt, valaki, aki közel állt a gyermekünkhöz, egyszerre éljük meg szülőként a veszteség fájdalmát, a gyászt és a gyermekünkért való aggódást.

Nehéz a gyászunkról beszélni, őt ebben segíteni, miközben mi magunk is benne vagyunk ebben az ismeretlen, mindent átíró folyamatban. De nem csak ezért nehéz őt segítenünk, hanem azért is, mert más a gyászunk, hiszen mások vagyunk, és más embert gyászolunk. Felnőttként a párunkat, ő az egyik szülőjét, mi az apánkat, ő a nagyapját, mi a gyermekünket, ő a testvérét.

A kamasz gyermekkel egyébként is változásban vagyunk. Még nehezebb megtalálni a kapaszkodókat, különbséget tenni, mi a gyász, mi a kamaszkor természetes folyamata, mikor van szükség külső segítségre, mi lehet neki támogatás hosszú távon az adott élethelyzetben.

Egy ilyen fontos támogatás gyermekeknek is a sorstárscsoport. A finn módszeren alapuló 8 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályukban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatnak segítséget a veszteségben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélgetnek a bennük lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségből, az élet mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerhetik, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, eszközöket, segítséget kapnak, hogyan birkózhatnak meg mindezzel.

Ha szeretnék, hogy gyermekük csatlakozzon a csoporthoz, töltsék ki a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük Önökkel a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol a gyermek zavartalanul, egyedül tud csatlakozni a csoporthoz.

 

2022 november 1.