Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 18/11/2020
5:30 du. - 7:00 du.

Kategóriák


Sorstársi közösségen alapuló online gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Meghalt valaki, aki közel állt hozzád. Azt mondják, ilyenkor az ember gyászol. Ugyanakkor sokszor a felnőttek is nehezen fogalmazzák meg, ha beszélnek róla egyáltalán, hogy  mit is jelent ez. Gyászolóként azt érezheted, hogy más vagy, magányos, nem ugyanazok a problémáid, nehézségeid, mint a kortársaidnak.Szembesülhetsz azzal is, hogy akik a veszteségedről tudnak, másnak látnak, másként kezelnek, túl közel jönnek vagy épp elkerülnek, sajnálnak, vagy helyetted döntenek. Figyelik, jól vagy-e, aggódnak, mikor te jól érzed magad, azt hiszik minden rendben van veled, pedig odabent nagy a káosz, a fájdalom, a düh.  

A finn módszeren alapuló 8 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályodban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatsz segítséget veszteségedben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélhettek a benned lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségedből, az életed mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerheted, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatod, hogy nem vagy egyedül, eszközöket, segítséget kaphatsz, hogyan birkózhatsz meg mindezzel.

Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz, annyit kell tennetek, hogy anya vagy apa kitölti a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük veletek a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoporton a  Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által megvalósított Swimathon adománygyűjtő kampány támogatásából a Reményvirág program keretében ingyenesen vehetsz részt. A programról, rólunk, munkánkról olvashatsz a Napfogyatkozás Egyesület honlapján.

www.gyaszportal.hu

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol zavartalanul, egyedül tudsz csatlakozni a csoporthoz.

 

A csoportok időpontjai:

Szerdánként 18.00-19.30 között az alábbi napokon:

Első alkalom: 2020. november 18.

További:  2020, november 25, december 9, 16, 23, 30.

  1. Január 6, 13, 20.

 Csoportvezetők:

Szabó Márta pedagógus, gyászcsoportvezető

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

Artwork: Szentkirályi Dóra

 

 

JELENTKEZÉS:

https://docs.google.com/forms/d/1FYRQKcMfmRpuZYVd4Z6jSRw9f_mIySppUSFtfuAqo-M/viewform

A jelentkezés után a csoportvezetők fogják felvenni a jelentkező családokkal a kapcsolatot.

A Reményvirág program a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által megvalósított Swimathon adománygyűjtő kampány keretében felajánlott támogatásból valósul meg.

Csoportvezetők bemutatkozásai:

Szabó Márta pedagógus, gyászcsoportvezető

Középiskolai tanárként végeztem el a Grow-csoport coach képzését, és a Napfogyatkozás Egyesület gyászcsoportvezető képzését. Évek óta vezetek gyászfeldolgozó sorstárs csoportokat, és segítek az iskolákban, gyerekeknek a veszteségek feldolgozásában.

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

Szociális munkásként egy kamaszoknak szóló, közösségi alapú, alternatív elfoglaltságokat kínáló lakótelepi klubban szabadidős, kreatív és készségfejlesztő programokat vezettem. Jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület Reményvirág programjában dolgozom, gyászfeldolgozó csoportokat vezetek kisebb és nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek.

 

 

 SZÜLŐKNEK:

Sorstársi közösségen alapuló online gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Ha meghalt valaki, aki a családunk része volt, valaki, aki közel állt a gyermekünkhöz, egyszerre éljük meg szülőként a veszteség fájdalmát, a gyászt és a gyermekünkért való aggódást.

Nehéz a gyászunkról beszélni, őt ebben segíteni, miközben mi magunk is benne vagyunk ebben az ismeretlen, mindent átíró folyamatban. De nem csak ezért nehéz őt segítenünk, hanem azért is, mert más a gyászunk, hiszen mások vagyunk, és más embert gyászolunk. Felnőttként a párunkat, ő az egyik szülőjét, mi az apánkat, ő a nagyapját, mi a gyermekünket, ő a testvérét.

A kamasz gyermekkel egyébként is változásban vagyunk. Még nehezebb megtalálni a kapaszkodókat, különbséget tenni, mi a gyász, mi a kamaszkor természetes folyamata, mikor van szükség külső segítségre, mi lehet neki támogatás hosszú távon az adott élethelyzetben.

Egy ilyen fontos támogatás gyermekeknek is a sorstárscsoport. A finn módszeren alapuló 8 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályukban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatnak segítséget a veszteségben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélgetnek a bennük lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségből, az élet mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerhetik, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, eszközöket, segítséget kapnak, hogyan birkózhatnak meg mindezzel.

Ha szeretnék, hogy gyermekük csatlakozzon a csoporthoz, töltsék ki a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük Önökkel a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoporton a gyermekek a  a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által megvalósított Swimathon adománygyűjtő kampány támogatásából a Reményvirág program keretében ingyenesen vehetnek részt. A programról, rólunk, munkánkról olvashatnak a Napfogyatkozás Egyesület honlapján.

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol a gyermek zavartalanul, egyedül tud csatlakozni a csoporthoz.

By Comments off november 18, 2020