Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 10/11/2021
6:00 du. - 8:00 du.

Kategóriák


ONLINE GYÁSZCSOPORT indul november 10-én, szerdán

Gyermeküket elveszítők számára

 

Indulás: 2021. november 10.

Időpont: kéthetente szerdánként 18:00-20:00

 

Ha Ön is olyan szülő, aki elveszítette a gyermekét, talán most úgy érzi, hogy nincs jövő, minden sötét és kiúttalan, ez egy rossz álom, és szeretne felébredni belőle, de sajnos nem lehet.

Fáj a létezés. 

Pedig lehet, hogy vannak olyan szerettei, akik miatt „muszáj lenne fölállnia”, mert szükségük lenne az Ön támogatására, de hogyan is tudna róluk is gondoskodni, amikor a saját fájdalmát is alig bírja el?…

 

Mire van szükség a gyászból való gyógyuláshoz?

 

Sok türelemre, megértő odafordulásra. Először is önmagunk felé, hiszen, nem igazán tudjuk siettetni a saját gyógyulásunkat, meg kell keresnünk a saját “gyógymódjainkat”. Másodszor szükségünk van a körülöttünk lévők türelmére és megértésére, mert a gyász hosszú, nagyon sokáig tart. Ebben a csoportban pontosan ezeket kapja meg: megértő odafigyelést a sorstársaitól, odaforduló kísérést a csoportvezetőktől, és együtt keressük azokat a gyógymódokat, amelyek Önnek is segítenek. 

 

Kinek szól ez a gyászcsoport?

 

Ez a gyászcsoport kifejezetten olyan férfiaknak és nőknek szól, akik gyermeküket vesztették el. A csoportban a gyászolók azt élhetik meg, hogy végre olyanok között vannak, akik megértik őket, akikkel hasonló fájdalmat hordoznak, akiktől nem kapnak tapintatlan megjegyzéseket, hanem csak őszinte odafordulást. A résztvevők nagyon szokták várni a következő találkozót, mert itt töltődnek, itt megélhetik, hogy megértik őket, és megtapasztalhatják, hogy amit éreznek, az – bármennyire ijesztő számukra, mégis –  “normális”, hiszen a többiek is ugyanebben vannak. 

 

Nem leszek még szomorúbb mások történeteitől?

 

Nem. Ettől sokan tartanak, és aztán megtapasztalják, hogy egészen máshogyan néz ki egy gyászcsoport, mint ahogy elképzelték. Csoportvezetőként úgy irányítjuk a csoportot, hogy az felemelje a tagokat, és ne a mélybe húzza. A mi csoportunk fókusza nem az önismeretben mélyülés, nem keresgélünk gyökereket, lelki okokat, hanem a célunk az, hogy a csoport erőforrás lehessen a gyászolók életében, ahova feltöltődni járnak. Egy erős sorstársi közösség és mély bizalmi kapcsolat jön létre, amely önmagában is gyógyító hatással van. Ebben a légkörben idővel elő tudnak kerülni mély témák is, amelyeknek szeretettel és a legnagyobb elfogadással készítjük a helyet, de a cél maga a gyógyító emberi elfogadás megélése. 

 

Miért pont nekik?

 

Hogy miért csak gyermeküket elveszítő gyászolókat fogad ez a csoport? Személyes gyászcsoportvezetői tapasztalatunk, hogy ők különösen magányosnak, mert úgy érzik, a környezetük nem érti meg őket: “Majd szülsz még egy gyereket!… Szerencsédre ott van a másik gyereked!…”  Vagy egyszerűen elkerülik a témát az emberek.

Ezt a magányt sokszor más gyászolók közelsége sem képes eléggé oldani, mert úgy érzik, hogy őket csak az értheti meg, aki “ugyanazon” megy át, mint ők.

A közös fájdalom nagyon össze tudja kapcsolni a csoporttagokat, nagyon tudják támogatni egymást. Az érintett családokban sokszor van még egy gyerek (akár kicsi, akár kamasz, vagy félig felnőtt, vagy unoka), akit a gyászolónak támogatnia kellene, miközben ő is alig bírja a fájdalmát cipelni. Ezt az élethelyzetet azok értik meg igazán, akik hasonlóban vannak. 

 

Egyáltalán szükségem van-e segítségre?

 

Ha Önben már felmerült a gondolat, hogy jól jönne egy kis segítség, de még bizonytalan, akkor érdemes csatlakoznia a csoporthoz. Csak az idő múlása ugyanis nem gyógyítja a gyászt, engedje, hogy a csoport segíthessen Önnek.

 

Ne tartsa vissza az aggodalom, hogy tapasztalatlan a számítógépes technikában, minden jelentkezővel külön begyakorolunk mindent, amire szükség lesz (csatlakozás, mit hol kell kattintani). Mindössze egy képernyős eszközre lesz szüksége és megbízható internet-kapcsolatra.

 

Információk

 

A csoport találkozói online zajlanak, kéthetente szerda esténként 18:00-20:00-ig, összesen 10 alkalommal. 

 

Jelentkezni, vagy bármilyen kérdést föltenni a gyaszom@gmail.com e-mailcímen, vagy a 06703156639-es telefonszámon tud.

A csoportot vezeti: Babai-Szénégető Adrienn – jogász, mentálhigiénés szakember, gyászcsoportvezető és Wild Marica mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó, gyászcsoportvezető

A részvételi díj 3000 Ft/alkalom.

2021 november 10.