Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 02/11/2021
6:00 du. - 8:00 du.

Kategóriák


Sorstársi közösségen alapuló online gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Egy számodra fontos személy elvesztése az egyik legnehezebb dolog az életben. 

Ez a veszteség nagyon fájdalmas, ilyenkor a gyász érzését éled át. Úgy érezheted, hogy a világ összeomlott körülötted. Sokféle érzés kavaroghat benned, melyek időnként ijesztően erősek lehetnek: szomorúság, sajnálat, bűntudat, harag, kétségbeesés. 

Ezek a szokatlan érzések természetesek, amikor elveszítünk valakit. Nagyon egyedül érezheted magad, hiszen lehet, hogy a kortársaid nem éltek át hasonlót és nem értenek meg téged vagy nem tudják, mit mondjanak neked. 

A 10 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályodban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatsz segítséget veszteségedben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélhettek a benned lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségedből, az életed mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerheted, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatod, hogy nem vagy egyedül, eszközöket, segítséget kaphatsz, hogyan birkózhatsz meg mindezzel.

Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz, annyit kell tennetek, hogy anya vagy apa kitölti a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük veletek a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol zavartalanul, egyedül tudsz csatlakozni a csoporthoz.

Első interjú időpontja online: 2021. október 26. kedd 18-20 óra között előre megbeszélt 15 perces időtartamban.

A csoportok időpontjai:

Keddenként 18.00-19.30 között az alábbi napokon:

Első alkalom: 2021. november 2.

További alkalmak:  2021. november 9, 16, 23, december 7, 14, 21 és 2022. január 4, 11, 18

Létszám: minimum 6 fő maximum 10 fő

A csoport az első két alkalommal nyitott. A második alkalom után válik zárttá, ezután már nem tudunk új jelentkezőket fogadni, de a második alkalomra még lehet újként csatlakozni.

Fizetési feltételek:

A csoportfolyamat díja alkalmanként 3 000,- Ft, melyet egyben (30 000,- Ft), vagy két részletben lehet fizetni.

Csoportvezetők:

Rácz Rita pszichológus, gyászcsoportvezető
Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

JELENTKEZÉS:

https://docs.google.com/forms/d/1loxxaVCk2NfFs_O90q7y2-IyyYM60ryhqUXlXXGKq6Q/viewform

A jelentkezés után a csoportvezetők fogják felvenni a jelentkező családokkal a kapcsolatot.

Csoportvezetők bemutatkozásai:

Rácz Rita  pszichológus, gyászcsoportvezető

Pszichológusként felnőttekkel és kamaszokkal foglalkozom, valamint gyermekeknek tartok kézműves foglalkozásokat. A Napfogyatkozás Egyesület gyászcsoportvezető képzését követően a veszteséget átélt felnőtteknek és kamaszoknak segítő gyászfeldolgozó sorstárs csoportok vezetésében veszek részt.

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

Szociális munkásként egy kamaszoknak szóló, közösségi alapú, alternatív elfoglaltságokat kínáló lakótelepi klubban szabadidős, kreatív és készségfejlesztő programokat vezettem. Jelenleg a Napfogyatkozás Egyesület Reményvirág programjában dolgozom, gyászfeldolgozó csoportokat vezetek kisebb és nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek.

 SZÜLŐKNEK:

Sorstársi közösségen alapuló online gyászfeldolgozó csoport kamaszoknak

Ha meghalt valaki, aki a családunk része volt, valaki, aki közel állt a gyermekünkhöz, egyszerre éljük meg szülőként a veszteség fájdalmát, a gyászt és a gyermekünkért való aggódást.

Nehéz a gyászunkról beszélni, őt ebben segíteni, miközben mi magunk is benne vagyunk ebben az ismeretlen, mindent átíró folyamatban. De nem csak ezért nehéz őt segítenünk, hanem azért is, mert más a gyászunk, hiszen mások vagyunk, és más embert gyászolunk. Felnőttként a párunkat, ő az egyik szülőjét, mi az apánkat, ő a nagyapját, mi a gyermekünket, ő a testvérét.

A kamasz gyermekkel egyébként is változásban vagyunk. Még nehezebb megtalálni a kapaszkodókat, különbséget tenni, mi a gyász, mi a kamaszkor természetes folyamata, mikor van szükség külső segítségre, mi lehet neki támogatás hosszú távon az adott élethelyzetben.

Egy ilyen fontos támogatás gyermekeknek is a sorstárscsoport. A finn módszeren alapuló 10 alkalmas online csoport foglalkozásokon saját korosztályukban, 13-17 éves hasonló sorsú gyerekekkel egy közösségben kaphatnak segítséget a veszteségben. 

A csoportfoglalkozásokon fokozatosan megismerik egymást a csoporttagok és a csoportvezetők, egy-egy téma mentén beszélgetnek a bennük lévő kérdésekről, érzésekről, a történésekről, a veszteségből, az élet mindennapjaiból adódó problémákról, nehézségekről, örömökről, sikerekről. Megismerhetik, hogyan zajlanak ezek a folyamatok másokban, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, eszközöket, segítséget kapnak, hogyan birkózhatnak meg mindezzel.

Ha szeretnék, hogy gyermekük csatlakozzon a csoporthoz, töltsék ki a jelentkezési lapunkat, ami után felvesszük Önökkel a kapcsolatot egy online beszélgetésben.

A csoportfoglalkozások online zajlanak, ezért a csatlakozáshoz szükség van internetre és hang és kép továbbítására alkalmas eszközre, és egy olyan helyiségre otthon, ahol a gyermek zavartalanul, egyedül tud csatlakozni a csoporthoz.

2021 november 2.