Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 21/03/2022
6:00 du. - 8:00 du.

Kategóriák


Halálesettel kapcsolatos, gyermekkorban átélt gyász feldolgozását segítő csoport indul felnőtteknek Budapesten.

Ha egy család elveszít egy hozzátartozót,  sokszor megesik, hogy gyermekek háttérbe szorulnak.

Előfordulhatott, hogy gyermekként (fejlődési sajátosságok, megváltozott lelkiállapot vagy a környezet tehetetlensége, figyelmetlensége miatt)  nem voltál képes kifejezni a gyászod, nem voltak még megfelelő szavaid, hogy elmondhasd mit érzel.  

Magányosan és elszigetelten kellett megbirkózni a benned kavargó érzésekkel, vagy mélyen eltemetni magadban a történteket.

Nem tudtál segítséget kérni, így egyedül maradtál a fájdalmaddal, elmaradt a veszteség feldolgozása.

Ilyen esetben gyakori a felnőttkorban is jelen lévő mély szomorúság, súlyos bűntudat, önhibáztatás, szégyenérzet, ami nehezíti a másokkal való szeretetteljes kapcsolatok kialakítását, az önérvényesítést, önmegvalósítást. 

Amikor a jelenben egy újabb veszteség ér bennünket feldolgozatlan gyászaink is visszatérnek.  Gyermekkorunk mély sebei évtizedekig vagy akár egy életen keresztül fájhatnak, de sosem késő dolgozni velük.

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/1WRkmnZ-ytb42NbgrkVSwo7xYXFcZzboOMo3gaSbAVVs/viewform

A gyász nagy közös emberi tapasztalatunk, egy élethelyzet és nem betegség, de nehézséget jelenthet ennek az  összetett reakciónak a megélése, megértése.

Az önsegítő gyászfeldolgozó csoportok biztonságos környezetet, teret és jelentős segítséget adnak ehhez.  Egy olyan hely, ahol a gyászoló őszintén és bátran beszélhet érzéseiről, gondolatairól, ahol elfogadják és megértik őt.  Ez megerősítheti a gyásszal kapcsolatos érzések természetességét és egyúttal átvehetünk egymástól megküzdési módokat.

A csoport konkrét vallási vagy spirituális meggyőződéstől független, bárki csatlakozhat, aki nyitottan és ítéletmentesen elfogadja a csoport tagjainak halálhoz, gyászhoz való hozzáállását.

Mottó: Tisztelem a gyászodat, bárhogy is éled meg azt.

A csoportot vezeti: Rácz Katinka szociális munkás, felnőtt és gyermek gyászcsoport vezető, gyászkísérő (Napfogyatkozás Egyesület), Pócsik Krisztina gyógypedagógus, felnőtt és gyermek gyászcsoportvezető )Napfogyatkozás Egyesület)

A csoport 10 alkalmas, maximum 10 fővel indul.

Díja: 3000 Ft / fő / alkalom.

Időpont: hétfőnként 18:00-20:00 óra.

Pontos dátumok: 

  1. március 21., 28.,

április 4., 11., 25.,

május 9., 23., 30., 

június 13., 20. 

Helyszín: ONLINE

További információ: raczkatinka@gmail.com, pocsik.kriszti@gmail.com

FONTOS: Olyan emberek jelentkezését várjuk, akik előreláthatólag mind a 10 alkalmon részt tudnak venni.

A csoport a 2. alkalomig nyitott (csatlakozhatnak új tagok), a 3. alkalomtól zárt csoportként haladunk tovább.

A csoport indulása előtt tartunk egy rövid (kb. 10 perces) személyes beszélgetést online, a zoom felületén, ahol kicsit megismerkedhetünk és feltehetitek a kérdéseiteket. 

Szeretettel várunk!

 Katinka és Kriszti

Csoportvezetők bemutatkozása:

Pócsik Krisztina gyógypedagógus, gyászcsoportvezető

Több, mint 10 éve dolgozom sajátos nevelési igényű, beszédsérült és tanulási zavarral küzdő gyerekekkel egy speciális általános iskolában. Pár évvel ezelőtt kezdtem el a veszteségfeldolgozással foglalkozni, azóta felnőtt és gyerek gyászcsoport vezetésében is részt vettem. Hiszek abban, hogy a beszédnek ereje van; és abban is, hogyha van lehetőségünk kifejezni magunkat, élhetőbbé válnak hiányaink. 

Rácz Katinka szociális munkás, gyászcsoportvezető

2015-ben végeztem el a gyászcsoport vezető képzést a Napfogyatkozás Egyesületnél Singer Magdolna vezetésével.

Azóta rendszeresen vezetek veszteség feldolgozó csoportokat különböző korosztályoknak, különféle veszteségek mentén: kisgyerekeknek, kamaszoknak, olyan felnőtteknek akik gyermekkorukban veszítették el közeli hozzátartozójukat. A Menedékház Alapítvánnyal együttműködésben veszteségfeldolgozó csoportokat tartunk hajléktalan embereknek. Egyénileg konzultálok gyászolókkal.

Elnökségi tagként, képzések szervezőjeként és oktatóként részt veszek a Napfogyatkozás Egyesület munkájában.

Márciusban kezdem a Meseterapeuta képzést, szakmai érdeklődésem a gyász hatása mellett a traumainformált szemléletben történő segítő munka.

Magam is részt vettem több sorstárs csoportban, így mindkét szerepben volt részem megtapasztalni, hogy hatalmas segítséget jelent, olyannyira, hogy elkötelezett szószólójává váltam.

 

2022 március 21.