Ha kórházban éri a halál a hozzátartozónkat, a nyomtatványt a Halottvizsgálati Bizonyítványról illetve a haláleset bejelentéséről szóló jegyzőkönyvet a kórházi felvételi iroda állítja ki, és adja át. Ez nem mindig egyszerű, gyakran sok órás, megalázó sorban állás után kapja csak meg a gyászoló a szükséges iratot.

Ha otthon hal meg a szerettünk
A legelső lépés, hogy értesítsük háziorvosunkat, ha nem elérhető, akkor az éppen ügyeletes orvost a körzetben. Lehetőség van egyébként arra is a nagyobb temetőknél, hogy a diszpécserszolgálatuktól kérjünk segítséget, van, ahol 24 órás szolgálatban állnak a rendelkezésünkre. A háziorvos értesíti az illetékes temetkezési vállalatot, amely igyekszik rövid időn belül elszállítani a holttestet. Az orvos állítja ki a Halottvizsgálati bizonyítványt is. Ha külföldön hal meg magyar állampolgár vagy éppen külföldi Magyarországon, minden esetben a temetkezési vállalat nemzetközi ügyintézői segítenek. Ha közterületen észlelünk halálesetet, a rendőrséget kell felhívnunk

Ügyintézés
Minden további ügyintézés alfája és ómegája a halotti anyakönyvi kivonat. Erre az okiratra van szükség a temetés intézéséhez és a hagyatéki tárgyalás lebonyolításához is. Ezt a haláleset helye szerint illetékes Önkormányzat Anyakönyvi Hivatala állítja ki, ha tehát az elhunyt kórházban halt meg egy másik városban, pl. a megyeszékhelyen, mert ott kezelték, akkor a halotti anyakönyvi kivonatot nem a lakóhelyén, hanem a megyeszékhelyen kell kérni. A következő iratok szükségesek a kiállításhoz, ezeket kell elvinni:
– halottvizsgálati bizonyítvány (otthoni halál)
– jegyzőkönyvet az elhalálozásról (csak ha kórházban állt be a halál)
– születési anyakönyvi kivonat (az elhunyté)
– személyi igazolvány, vagy személyazonosító igazolvány (az elhunyté)
– lakcímet igazoló hatósági igazolvány (az elhunyté)
– érvényes útlevél az elhunyté)
– 2001 után kiállított kártya alakú jogosítvány (az elhunyté)
– A házasoknak házassági anyakönyvi kivonat, özvegyeknek elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, elváltaknak pedig a válást igazoló okirat (az elhunyté)

2017 szeptember 5.