Részlet egy levélből: Meg szeretném kérdezni, hogy édesanyám részletes boncolási jegyzőkönyvét hogy tudnám kikérni az illetékes kórházból, ahol elhunyt? Ugyanis a boncmester azt mondta, a háziorvosunknak van joga kikérni. A körzeti orvosom elutasított, hogy minek nekem az a boncolási jegyzőkönyv, és különben sem ér rá ezzel foglalkozni.

A boncolási jegyzőkönyvet a kórház köteles kiadni a hozzátartozóknak, és nem a háziorvosnak. A gyászportál újságírója egyébként végigjárta a szép, szabályos hivatali utat, mire erre a következtetésre jutott.

Ugyanott kezdte, ahol a levélíró, felhívta az érintett kórházat, ahol azt mondta egy egyébként kedves női hang, hogy csak a háziorvos kérheti ki a boncolási jegyzőkönyvet. Ez nagyon gyanús volt a szerkesztőségben mindenkinek, úgyhogy tanácsot kértünk dr. Hantos Ádámtól, aki orvos is, jogász is, és éppen az egészségügyre specializálódott ügyvédként praktizál. Ő azt a felvilágosítást adta, hogy a hozzátartozónak joga van kikérni az egészségügyi adatokat, csak igazolnia kell, hogy hozzátartozó. Hozzátette még, hogy ha ilyen egyszerűen nem megy, a kórház igazgatójának kell írni egy kérelmet.

A Transparency International Hungary betegjogokkal foglalkozó oldalai is alátámasztják az ügyvéd úr szavait. Ott a következő tájékoztató olvasható:
A közeli hozzátartozó hozzájuthat elhunyt családtagja egészségügyi dokumentációjához, és így mindazokat az egészségügyi dokumentumokat megismerheti, amelyekből megtudható, hogy mi volt a halál oka, illetve hogy milyen kezelésben részesült a beteg a halálát megelőzően. Az iratokról saját költségére másolatot kérhet. Az iratok kiadása csak akkor tagadható meg, ha azt az érintett még életében megtiltotta.

Mindebből tehát az következik, hogy ha egyszerű kérésre nem adja ki a kórház a boncolási jegyzőkönyvet, akkor írni kell egy levelet az igazgatónak, amiben szerepelnek az elhunyt és a kérvényező adatai és valamilyen igazolás (személyi igazolvány másolat, vagy anyakönyvi kivonat másolat stb.), mely bizonyítja, hogy közeli hozzátartozó. Erre a kórháznak 30 napon belül reagálnia kell, ha nem teszi, lehet ügyvéd segítségét kérni, de szívesen segít a gyászportál is.

2017 szeptember 5.