A temetkezés ma kőkemény üzlet, a hozzátartozók pedig fizetnek, hiszen ki az, aki éppen szerette végső nyugalmán akarna spórolni? A költségeket nem könnyű kiszámolni, mivel ahány temető, ahány temetkezési vállalat, annyit kér egy-egy szolgáltatásért. Így aztán nagyon nehéz pontos árakat meghatározni, legfeljebb nagyságrendben tudunk tájékoztatni.

Megfigyelhető az a tendencia, ami egyébként köztudott, hogy vidéken sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy temetés, mint egy népszerű, fővárosi sírkertben. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy vidéki kis faluban az önkormányzat gyakran csak jelképes, egy-kétezer forintos költséget számol fel egy sírhely megváltásáért, addig Budapesten egy új sírhely megváltása 25 évre 40-50 ezer forintba kerül. Akkor is nagy különbséget találunk, amikor úgynevezett új, 1-es sírhelyről beszélünk, vagy amikor egy már meglévő, családi sírhelybe temetjük a halottat, ahol már eleve többen nyugszanak. Az árakat megpróbáltuk megközelítőleg, 1-es kategóriájú sírhelyekre megadni, vagyis a legdrágább temetkezésről beszélünk, ennél legfeljebb csak olcsóbb lehet az ár.

Urnás temetés
Egy borsod megyei közepes méretű városban, Ózdon például, ha urnás temetést szeretnénk, és esetleg szállítani is kell mondjuk a halottat a mondjuk a fővárosból, akkor a temetés középáron 160 ezer forintba kerül. (Ha nincs szállítás, csak a temetés ára 93 ezer forint.) Egy kis vas megyei faluban ugyanez az ár 120 ezer forint (szállítás nélkül 90 ezer), a fővárosban pedig 260 ezer forint. Vagyis már itt látjuk, hogy a szórás igen nagy. A szállító Borsodban egyébként 118 forintot kér kilométerenként, így lehet kiszámolni az összeget. Ha a kis vas megyei faluban temetkezünk és szintén Budapestről szállítjuk a halottat, itt a vállalkozó egységesen 30 ezer forintot kér.

Koporsós temetés
Koporsós temetésnél és szállításnál Borsodban a temetési összeg 285 ezer (szállítás nélkül 218 ezer), kolumbáriumos temetés 208 ezer forint. Vas megyében a kis faluban összesen kérnek el 135 ezer forintot (szállítás nélkül 105 ezer), a fővárosban pedig akár 500 ezer forintot is.

Kegytárgyak
A kegytárgyak is ahány hely, ahány vállalat, annyiféle árat tartalmaznak. Borsodban a közepes városban urnát 4000-től 6000 forintig adnak, a vas megyei faluban 15 ezertől 30 ezerig, Budapesten pedig 9 ezertől 60 ezer forintig, terítőt Borsodban 2100-2900 forintig, Vasban 2500-tól 3500-ig, a fővárosban háromszáztól ötezer forintig tudunk rendelni. Sírjelző általában mindenhol megúszható 3500-6000 forintból, sírtábla pedig 350-820 forintból.

Ha igénylünk gyászjelentést, darabja 19 forint például Borsodban, de Vas megyében, falun ingyen biztosítják a temetéshez a vállalkozók. Koporsóból Borsodban már 16 ezer forinttól tudunk választani, egészen 125 ezerig, de van amerikai típusú, felhajtható fedelű, 185 ezerért is. Falusi temetés estén is hasonlóak az árak, a fővárosban 12 ezer forinttól 40 ezerig tudunk átlagárban vásárolni.

Sírhelymegváltás
Az urnás sírhelyeket általában 10 évre váltják meg, ez 16 ezer forint Borsodban, falun jelképes, 1-2 ezer forint, míg a fővárosban 42 ezer forint. A koporsós helyeket 25 évre Borsodban 28 ezer forintért adják, falun szintén jelképes az ár, míg a fővárosban egy népszerű, nagy temetőben 205 ezer forint. Mindez csak 1-es sírhelyre vonatkozik, ha már eleve egy korábban megváltott családi sírhelyről van szó, vagy rátemetésről, akkor a költségek csökkennek.

Ravatal ha kérjük, urnás temetés esetében a közepes méretű borsodi városban 42 ezer forint, falun körülbelül 25 ezer, míg a fővárosban 50 ezer forint. Koporsós temetés esetében ugyanez az ár Borsodban 92 ezer forint, a vasi faluban 40 ezer forint, a fővárosban pedig megközelíti a 100 ezret. Azt azonban tudni kell, hogy koporsós temetés esetében mindenképpen kötelező a ravatal, ezt csak urnás temetés estében engedik el.

2017 szeptember 5.