A sírt örökzöldekkel és cserjékkel tanácsos beültetni, ez szép, gondozott benyomást kelt, és ezek a növények nem igénylik a napi gondozást.

Borostyán

Borostyán

Szépen mutat a hantos síron az örökzöldek közül a Hedera Helix balcon, ismertebb nevén a borostyán. Jól tűri, ha ollóval vágunk le (ne törjük), szép hosszabb darabokat, amiket lefektetünk vízszintesen, és betakarjuk a szárat földdel úgy, hogy a levelek kinn legyenek.
Szárazságtűrők, megfogja, és viszonylag hamar befutja a földet. (végleges megoldásnak is jó.)

A túlnyúlt hajtásokat csak le kell vágni. Kevés ápolást igényel.

 


Madárbirs

Madárbirs

Cotoneaster, ismertebb nevén madárbirs, ezek között is, ami sírokra alkalmas, elsősorban a Cotoneaster Dammeri Streibs Findling vagy a Cotoneaster Adpressus.
Jól megköti a talajt, kevés ápolást igényel, bár kicsit lassan nő, viszont nagyon jól lehet nyírni.

 

 


Krizantém

Krizantém

Ha a sírt körbeültetjük, szinte keretet adhatunk annak, közepébe pedig egynyári virágot, például fehér színű krizantémot ültethetünk.

 

 


Meténg

Kis meténg

Nem is gondolnánk, hogy az örökzöldek közül a Vinca Minor, azaz a kis meténg, milyen kedves, megnyugtató folt lehet.
Szereti az árnyékot, viszonylag hamar befutja a felületet, gyönyörű kék virágai áprilisban nyílnak, gyógynövényként is ismert.

 

 


Erika

Erika

Erika Carnea, magyarul Erika néven közismert, örökzöld cserje. Sötét rózsaszínű virágaival finom, visszafogott hangulatot áraszt.
Tél végén, kora tavasszal virágzik.

 

 

 


Mindegyik örökzöldre érvényes, hogy, bár igénytelenek, azért időszakos gondozásra szükségük van, mert, ha hagyjuk elszaporodni, elhatalmasodnak.

Az ajánlott növények mind a félárnyékban érzik inkább jól magukat, beszerezni kertészetekben, vagy piacon, termelőtől lehet.

2017 szeptember 5.