„A remény virág, amely csak akkor bújik elő és növekszik, ha öntözik.” 

Mit kell tudni a Reményvirág – gyermekgyász feldolgozó csoportokról? 

A Reményvirág csoportok a veszteség vagy halál okán gyászoló gyerekek és szülők számára nyújtanak gyászfeldolgozásukban támogatást. A gyerekek sokszor egyedül maradnak a gyászukkal, mert az intézményrendszerben kevéssé ismerik a gyermekek korosztály szerinti gyászának sajátosságait, valamint a szülők sokszor maguk is gyászolnak, így nehezen tudják gyermeküket támogatni a számukra szükséges módon.

A finn módszer lényege, hogy a csoportokban a gyászoló gyermek saját korosztályában hasonló sorsú gyermekek által kap segítséget veszteségének feldolgozásában. A csoportfoglalkozások fő eleme a játék, miközben a gyermekek különböző kreatív technikákkal, saját alkotások által dolgoznak fel egy-egy adott témát, szakemberek vezetésével. A csoportsorozat keretében a gyerekekkel és a szülőkkel párhuzamosan két szakember dolgozik.

A gyermekgyász csoportvezető képzés elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek Reményvirág csoportokat vezetni gyászoló gyermekek és szüleik számára.

A képzés időpontjai: folyamatban

  1. nap – előadó: Hosszú Dalma

A család gyásza
Testvérek gyásza
Csoportdinamika, egyéni igények
Elakadások felismerése, továbbirányítás
Táboroztatás, mint együttes élmény és eszköztár élmény gyászoló gyermekek megsegítésére.
Két film előzetes megnézése és közös feldolgozásuk. Módszertani eszköztárbővítés.
Lélekmadár Tábor – A családom nélküled (Bátor Tábor film) , Camp Erin – egy utolsó ölelés (HBO dokumentumfilm)

2. nap: Békési Tímea és Albert Éva
Önsegítés szerepe a csoportmunkában
Szülőcsoport: a gyerekcsoporttal párhuzamosan működő támogató csoport jelentősége
A gyermek gyásza: a gyermek haláltudatának fejlődése és közvetlen gyászreakciói

3. nap: Albert Éva
A gyermek gyásza – sajátosságok különböző életkorban
A gyászoló gyermek támogatásának lehetőségei
A gyermekek veszteségfeldolgozó sorstársi közösségének jelentősége
Csoportfoglalkozások szervezése

4. nap: Albert Éva
Finn minta alapján összeállított 8 alkalmas csoportsorozat tematikájának elmélete, valamint kreatív elemeinek saját élményű elsajátítása

A képzés elvégzésének feltétele:
– részvétel minden képzési napon
– egy 3-4 oldalas írásos dolgozat, amelyben a résztvevők kifejtik hogyan fogják szakmai munkájukba illeszteni a megszerzett tudást.

Egyesületünk missziójának tekinti a gyászolók támogatását, és úgy látjuk, hogy a gyermekek gyászával kapcsolatban egy széleskörű szemléletformálásra és tudásátadásra van szükség. A finn modell szerint indított csoportok évente két alkalommal Budapesten voltak eddig elérhetőek, miközben az igény óriási, mind a szakemberek, mind a szülők sokszor eszköztelennek érzik magukat, a gyerekek pedig egyedül maradnak a gyászukkal. Ezért a képzéssel ösztönözni szeretnénk, hogy országszerte elérhetővé váljanak a gyermekek és szüleik számára Reményvirág gyászfeldolgozó csoportok.

A képzést vezetik:

Albert Éva
Pedagógus, gyermekvédelmi és mentálhigiénés szakember,  gyermekgyász-csoport vezető
„2009-ben részt vettem Finnországban egy gyászkonferencián, ahol többek között ismertették az országszerte működő veszteségfeldolgozó csoportfoglalkozásokat különböző korú félárva gyermekek számára. Az ismertetésekből kiderült, hogy ezekre a foglalkozásokra egyre nagyobb igény van, és ezek a foglalkozások hiánypótló segítséget nyújtanak a gyermekek számára gyászmunkájukban. Ennek alapján indítottuk el itthon három évvel ezelőtt gyászfeldolgozó csoportsorozatainkat félárva gyermekek és özvegy szüleik számára.”

Békési Tímea
etnográfus, addiktológiai konzultáns, gyászkísérő, családi tanácsadó jelölt
„Egyik elindítója vagyok a hazánkban a gyermekek részére szervezett gyászfeldolgozó csoportoknak, ahol félárva gyerekeknek és özvegy szüleiknek nyújtunk támogatást.”

Hosszú Dalma
Pszichológus, gyászfeldolgozás módszer specialista, a Lélekmadár Tábor (gyermeküket gyászoló családokat segítőprogram) egyik kidolgozója, gyászcsoport vezetője
„A Lélekmadár Táborban a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki életkorának és családi szerepének megfelelő módon dolgozhat a gyászával csoportban. Ezeken a hétvégéken a résztvevőkkel együtt én is az élet örömét és tiszteletét tanulom. Azt hogy hogyan lehet emlékezni, ünnepelni az együtt töltött időt és szeretni önmagunkat annyira, hogy elveszített szeretteink fizikai hiányában is teljes életet élhessünk.”

Kiket várunk a képzésre?

Akik gyermekközpontú hozzáállást, szemléletet képviselnek.
Akik gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek gyermekcsoportok vezetésében.
Akik szívügyüknek tekintik a gyermekek gyászfeldolgozását, mert tisztában vannak az elakadt gyász rövid távon megmutatkozó, valamint felnőtt életre kiható következményeivel.

A képzés díja: 45 000 Ft
)
A képzés megtartásának módja: folyamatban

A képzés a Napfogyatkozás Egyesület képzési rendszerében az alapképzések elvégzéséhez kötött.

A gyász lélektana című egynapos akkreditált továbbképzés (1 nap, később is teljesíthető).
Részletek, időpontok, jelentkezés ITT>>> 

A képzésre való jelentkezéskor még nem szükséges az alábbi képzések elvégzése. A folyamatban lévő képzések esetén a tanúsítványt az alapképzések elvégzése után kapják meg a résztvevők.

A részvétel feltételei:

–      felsőfokú végzettség
–      megkezdett önismereti munka
–      fejlett önreflexiós képesség
–      a jelentkezési lap kitöltése és a szakmai önéletrajz elküldése.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: hamarosan
A jelentkezés az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltésével és szakmai önéletrajz elküldésével válik véglegessé:
HTTPS://DOCS.GOOGLE.COM/FORMS/D/E/1FAIPQLSECYT8PXJUQPZCPKCG1YT60VZAJ-65OVX3QBWYQNCMS1HBV8A/VIEWFORM

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a jelentkezési lapok alapján előzetes szűrést végzünk, de sem ez, sem a képzésen való részvétel nem garantálja, hogy minden  résztvevőt javasolunk gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportok vezetésére.

Önéletrajz küldése és további információ:
Kánya Kinga
Email: kanya.kinga@gyaszportal.hu
Telefon: 36-20-338-3315

2021 augusztus 25.