A szülőkre óriási pszichés terhet és nagy felelősséget tesz az az elvárás, hogy minden lehetőséget megragadva fejlesszék gyermeküket. Ugyanakkor a fellélegzésre, a fizikai és mentális támogatásra, a rekreációra és a szülők más igényeire válaszoló szolgáltatások az ellátórendszerben alig állnak rendelkezésre. Ezért nincs hely, mód, idő arra, hogy a változások lelki feldolgozásában a szülők elérhető segítséget kapjanak. A megváltozott élethelyzetben nehéz megfogalmazni, hogy a változások milyen egyéni veszteségekkel járnak amellett, hogy rengeteg új értéket kapnak. Ha sikerül ezekhez a változásokhoz kapcsolódni azokkal az érzelmekkel, amelyekre sokszor nincs idő és tér, az új élethelyzethez való kapcsolódás is könnyebbé válik.

Ezért önsegítő erőforrás-csoportot indítunk eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülők számára.

A csoportba várjuk azokat a szülőket, akik úgy érzik:

  • nehezen élik meg a gyermekük eltérő fejlődésével járó változásokat,
  • családtagjaik, baráti körük eltávolodott tőlük gyermekük születése után,
  • nehezen tudnak közösségekhez kapcsolódni,
  • szembesültek már azzal, hogy a család speciális élethelyzete értetlenséget, elutasítást vált ki egyes emberekből, amit nehéz feldolgozni,
  • saját céljaik túlságosan háttérbe szorultak, szakmai pályafutásuk megtorpant,
  • szülőként olyan nehézségekkel néznek szembe, amelyekkel nehezen birkóznak meg,
  • házasságukat nem várt kihívás elé állították a megváltozott körülmények,
  • szeretnének hasonló helyzetben levő szülők megértő hozzáállásából és hasznos tapasztalataiból erőt meríteni.

A megalakuló csoportban elsősorban a változásokból eredő veszteségek feldolgozását kívánjuk segíteni, ami nélkül a szükséges erőforrások és az új élethelyzet értékeinek felismerése nehezebb és lassabb folyamat.

Ezt biztosítja az erőforrás-csoport egy olyan közösségként, amely a támogatás és a veszteség-feldolgozás módszerével segíti az elfogadás folyamatát.

Miről lesz szó a csoportban?

A csoportban interaktív módon, tematikusan és közös feladatokon keresztül kapcsolódunk a megváltozott élethelyzet különböző aspektusaihoz. A sorstársi beszélgetés, tapasztalatmegosztás, kimondás és biztonságos tér támogatja a résztvevők számára a rátekintést és a megélést – bűntudat nélkül – ezek azok az erőforrások és tapasztalatok, amelyek az önbizalom, önbecsülés erősödését segítik. Az önsegítő csoportba olyan szülők jelentkezését várjuk, akik vállalják az alábbi időpontokban 9-12 óra között tartandó csoportokon való folyamatos részvételt.

A részvétel díj ingyenes a Napfogyatkozás Egyesület programja keretében, amelyet a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ támogatásával valósítunk meg.

Időpontok: 2021. márciustól 10.00-12.00 között az alábbi napokon:

  1. március 1, 8, 22, 29, április 12.

Helyszín: BHRG Alapítvány Központja 1033 Budapest, Tavasz u. 5.

Jelentkezés: a recepción (+36-30/622-8122)

További információ: Kánya Kinga  – csoportvezető
E-mail cím: kanyakinga@gmail.com
Telefonszám: 06203383315

By Comments off február 10, 2021