Szakmai műhely gyászcsoport kísérők részére a magzati és születés körüli veszteség feldolgozását segítő csoportok indításához.

A gyászfeldolgozás és veszteség átélésének igen speciális területe egy magzat vagy újszülött halálához kapcsolódó veszteség és gyász, amely különleges támogatást is igényel.

Magzat vagy újszülött elvesztése, – nem ritkán több esetben is – összetett gyászfolyamat, számtalan egyéb tényező is megkérdőjeleződik a szülőkben, különböző szerepeik is sérülnek, az anyák a fiziológiás terhekkel is kénytelenek megküzdeni.

Legtöbbször hirtelen és váratlan sokkoló esemény, sokszor évekig húzódó folyamatos kudarcként megélt veszteségláncolat. Beteg magzat esetén még az életről-halálról való szülői döntés felelőssége is nehezíti a feldolgozást.

A gyászcsoport vezetés gyakorlata című képzés elvégzése után a műhelyen a magzati vagy újszülött halál utáni gyász feldolgozását segítő csoportok sajátosságait, szemléletét sajátíthatják el a résztvevők.
A műhelyt korlátozott létszámban (6 fő) és 2021-ben egy alkalommal tudjuk megtartani ebben a formában, ezért kérjük, hogy csak azok jelentkezzenek akik vendégbabák csoportot fognak indítani. 

A műhelynap témái:

  • a magzat / újszülött elvesztése során megélt gyász kísérésének szemléleti alapjai és sajátosságai (pl. magzati és csecsemőhalál jellemzői, sokfélesége kapcsán)
  • a vendégbabák csoportok dinamikai sajátosságai (pl. párok részvételének kezelése)
  • veszteségtípusok sajátosságai
  • csoportmódszerek
  • a vendégbabák csoport előkészítésének sajátosságai

A szakmai műhelyre szeretettel várom azokat, akik a jövőben Vendégbabák csoportban szeretnék kísérni az ott jelenlévők gyászfolyamatát, illetve hívást éreznek és elkötelezettnek érzik magukat erre a területre.
A részvétel feltétele: a Napfogyatkozás Egyesület gyászcsoport vezetés gyakorlata című képzésének elvégzése.

Időpont: 2021. június 19. 9.00-17.00
A műhely maximális létszáma 6 fő.
A túljelentkezés esetén a csoportindítással kapcsolatos tervek alapján választjuk ki a résztvevőket.

Helyszín: Budapest, XIII. ker. Pozsonyi út.

Jelentkezés: ONLINE jelentkezési lapon >>> 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8CaygA_Hq-J0nlrIrP3MKAyAXfCHS0_fnZ2BvoUJja2W_Cw/viewform

A műhely részvételi díja: 12 000 Ft / fő, egyesületi tagoknak 10000 Ft/ fő

A műhelyt vezeti:
Pintér Ilona, gyászcsoport vezető, gyásztanácsadó
Kánya Kinga gyászkísérő

Pintér Ilona
Érdeklődésemet erre a területre a dúlai tevékenységem során tapasztalt fájdalmas és méltatlan helyzet fordította, amelyet azok az anyák, apák élnek meg, akik búcsúzni kényszerülnek babájuktól, babáiktól. Ösztönzést Singer Magdolnától kaptam egy posztpartum képzés majd egy előadás során, ahol a veszteségekről és az önsegítő csoportok erejéről beszélt.
2012 nyarán végeztem el a Napfogyatkozás Egyesület képzését és ugyanezen év novembere óta kísérek Vendégbabák csoportokat. Az első két csoportot párban, ezt követően pedig már egyedül. Eddig összesen 14 csoport történetei, tragédiái, élményei alapján szerezhettem tapasztalatokat a tagok megélései alapján.

A klasszikus gyászfeldolgozó csoportokhoz képest a Vendégbabák csoportban speciális érzékenységre is szükség van. Egy éppen induló, akár magzati élet visszafordulása során, a nő saját testének teremtő erejébe vetett hite, nőiségének megélése, a jövőbe vetett bizalma is sérül.  Az egymást támogató női energiák egy ilyen jellegű csoportban gyógyító erővel bírnak. A vendégbabák csoportokban a kísérő részéről is fontos az effajta támogató attitűd.

2020 március 4.