A projekt az egyik legszemélyesebb és legnehezebb témában kínál segítséget, kapaszkodót, a közeli hozzátartozójukat elvesztett gyermekek gyászában. Finn módszer alapján veszteségfeldolgozó támogatást nyújtunk sorstársi csoportokban az érintett  ferencvárosi gyerekeknek, tematikus foglalkozásokon, alkotással és sok játékkal. A gyerekek mellett a szülőket is támogatjuk, továbbá a családokkal foglalkozó, oktatási, szociális és egészségügyi területen dolgozó szakemberek igényeire is reagálva, érzékenyítő tréningeket valósítunk meg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által megszervezett Swimathon adománygyűjtő kampány keretében összegyűjtött támogatásból.

A magyar társadalomban még a felnőttek világában is tabuként kezelt a halál témája. A gyerekek sokszor egyedül maradnak a gyászukkal, mert az intézményrendszerben kevéssé ismerik a gyermekek korosztály szerinti gyászának sajátosságait. Legtöbbször sem a szülők, sem a különböző szakemberek nem tudják pontosan, hogyan segíthetik a gyermekeket veszteségük feldolgozásában. Az általunk alkalmazott finn módszer lényege, hogy a gyászoló gyermek saját korosztályában, hasonló sorsú gyermekek önsegítő csoportjában kap segítséget. Tapasztaljuk, hogy  a gyerekekkel foglalkozó szakemberek (pedagógusok, iskolapszichológusok, szociális munkások, védőnők) krízishelyzetben kérnek segítséget, ugyanakkor eszköztelennek érzik magukat.

A program megvalósítása:

Gyászfeldolgozó csoportok félárva gyerekeknek és szüleiknek: 
2019. szeptember – december:
Reményvirág gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportok indulása (2 csoport indul: 6-12 éveseknek és 13-16 éves korosztálynak)

2020. február-május:
Reményvirág gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportok indulása
2 csoport vidéki helyszínen
1 csoport Budapesten
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>>

Szakmai napok oktatási és szociális területen dolgozó szakembereknek:
2020. január – június: 10 alkalommal 1 napos szakmai napok a gyermekek gyászfeldolgozásának sajátosságairól oktatási, szociális szakembereknek az ország több pontján. Várjuk érdeklődő intézmények és szakmai közösségek jelentkezését, akik szeretnének egynapos továbbképzést a témában.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS >>>

Esetmegbeszélések
2019. szeptember – 2020. június: negyedévente szakmai esetmegbeszélések a Napfogyatkozás Egyesület gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportvezető képzésén részt vett szakemberek számára

Csoportvezető képzés
2020. február – március: Reményvirág gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportvezető képzés

Közösségépítés
2020. január- június: 3 közösségi alkalom a gyászfeldolgozó csoportokon résztvevőknek

 

 

By Comments off január 3, 2020